BRAİN GOALS PSYCHOLOGY
ÖFKENİ SAHİPLEN VEYÖNETİMİ ELE AL
Öfke duygusunu hayatımızdan çıkartmak için birçok uğraş veririz. Hatta bu duygu yüzünden çoğu zaman insanlarla olan ilişkilerimizde anlaşmazlıklar yaşadığımız olur. Sağlıklı bir birey demek için tüm duygulara sahip ve bu duyguları hissedebiliyor olması gerekir. Bildiğimiz üzere öfkede bir duygu çeşididir ve her sağlıklı birey sahiptir. Demek oluyor ki ÖFKE duygusunu hayatımızdan çıkartmaya çalışmak doğru bir çözüm şekli değildir.
Öfkeyi hayatımızdan çıkaramıyorsak ne yapabiliriz?
Öncelikle öfke duygusunu anlamak gerekir. Çoğu kişi öfkenin genellikle acı, hayal kırıklığı ve korku gibi birincil duyguların deneyimleri sonucunda ortaya çıkan ikincil bir duygu olduğu konusunda farkındalıkları yoktur. Öfke, her türlü acıya neredeyse otomatik bir cevap olabilir. Birincil duygularımız bağlamından sonra hissettiğimiz bir duygudur.
Öfkemiz genellikle gördüğümüz ilk duygudur ve şu anda farkında olduğumuz tek duygu da olabilir, yüzeyin altında yatan her zaman tanımlanması ve onaylanması gereken daha derin diğer duygular vardır. Buna bağlı olarak öfkenin ikincil duygulanımının altında yatan, korku, incinme, hayal kırıklığı, kırılganlık ve bağlantı özleminin temel duygularını keşfetmek gerekir.
Öfke duygumuz, yanlışlarımıza karşı muazzam bir enerji sağlayabilir ve yaşamımız için olumsuz olan bazı şeyleri değiştirebilir. Fakat bizi kontrol etmesine izin verdiğimizde, duygusal, sözel veya hatta fiziksel istismar ve şiddet gibi olumsuz, yıkıcı eylemlere yol açabilir. Kontrol edilmeyen Öfke bakış açımızı kolayca bozup sevme yetimizi bloke eder ve böylece işleri net bir şekilde görme yeteneğimizi sınırlar. Bu yüzden kendimize uygun bir şekilde öfkeyi deneyimlemeye ve ifade etmeye izin vermenin hayatımızda olumlu yönde büyük yararları vardır.
Birçok insanın Öfke yönetimi, Öfkeyi keşfetme konusu ile ilgili sorunları yaşamaktadır. Öfkemizin bizi kontrol etmesine izin verdiğimizde potansiyel olarak yıkıcı sonuçların altında kalırız. Bu durumda olan kişiler için birçok Öfke kontrol terapileri ve programları bulunmaktadır. Yardım istemek bir zayıflık belirtisi değildir. Öfkeyi kontrol etme teknikleriyle ilgili doğrudan geri bildirim almak çok yardımcı olur.